MİMARLIK (YL) (TEZLİ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Mimarlık Yüksek Lisans (Tezli)
Program İçeriği

Doğuş Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı, mimarlık alanında ulusal ve uluslararası arayışlara yön verecek, bilgi üretimine katkı sağlayacak, hem mimarlık disiplini içinde hem de disiplinler arası mesleki tartışmalarda yer alacak profesyoneller yetiştirmeyi hedeflemektedir.



Bu hedef doğrultusunda Programın vizyonu, disiplinler arası çalışmalara ve evrensel meselelere mimarlık perspektifinden bakarken, yeni kesişimlere de olanak açmak üzerine şekillenmiştir. Program, güncel tartışmalar ve gelecek ön görüleri üzerine tartışmalar yürütmeyi, disiplinin birikimini farklı boyutları ile bugünden ele almayı ve araştırmacı bakış açısını geliştirmeyi temel almaktadır.



Doğuş Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı, genç meslek insanları ve araştırmacılar ile birlikte zengin bir üretim ortamının oluşumuna katkı sunmayı, teorik ve pratik bilgi üretimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.



Programın Yapısı



Doğuş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Mimarlık Yüksek Lisans programı tezli bir programdır ve Türkçe olarak yürütülmektedir.



Programda öğrenciler 1 adet zorunlu seminer (kredisiz, 7.5 AKTS), 1 adet zorunlu (3 kredi, 7.5 AKTS) ve 6 adet seçmeli (18 kredi, 45 AKTS) olmak üzere toplam 7 adet ders almak ve danışmanın gözetiminde bir yüksek lisans tezi (kredisiz, 60 AKTS)  hazırlamakla yükümlüdürler. Programda derslerin ve seminerin 4 yarıyılda, programın da en fazla 6 yarıyılda tamamlanması gerekmektedir. 3. ve 4. Yarıyıllarda yüksek lisans tezi yapılacaktır.



Öğrencilerin mezun olabilmeleri 21 kredi ve 120 AKTS’nin tamamlamaları ve not ortalamalarının en az 2.50 olması gerekmektedir. Dersler hafta içi 18.00 - 21.00 saatleri arasında yapılmaktadır.



Lisans eğitimini mimarlık alanı dışında tamamlamış adayların, dört zorunlu dersten oluşan bilimsel hazırlık programını başarıyla tamamlamaları gerekir.


Anabilim Dalı Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi M. Batu KEPEKCİOĞLU
Tarihçe
1995'te kurulan Doğuş Eğitim Vakfı'nın başarılı çalışmaları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen 09 Temmuz 1997 tarih ve 4281 Sayılı Kanun ile açılan Doğuş Üniversitesi, kamu tüzel kişiliğine sahip önceliği kar amacı olmayan bir vakıf üniversitesidir.
Hızlı bir akademik ilerleme ile yükseköğretimde kendine kısa sürede başarılı bir yer edinen Doğuş Üniversitesi; 5 fakültede 31 lisans programı, meslek yüksekokulunda 18 ön lisans programı, 2 enstitüde 17 yüksek lisans ve 7 doktora programı ile yükseköğretimin her kademesinde yer almaktadır.
Kazanılan Derece
Mimarlık Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Mimarlık Yüksek Lisans Yüksek Lisans Programına öğrenci kabulü, Doğuş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre yapılır. Öğrenim dili Türkçedir.

Öğrenciler için genel kabul koşulları aşağıda verilmiştir:

1. Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı ve İnşaat Mühendisliği Alanında Lisans Mezunu Olmak. Mimarlık dışındaki dallardan gelen ve programa kabul edilen öğrenciler, Bilimsel Hazırlık programını tamamlamak zorundadırlar.

2. Tezli program için; ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES sınavından, ALES Sayısal puan türünde en az 55 puandan az olmamak koşuluyla ALES standart puanına sahip olmaları veya Yükseköğretim Kurulunun kabul ettiği uluslararası sınavlar olan Graduate Record Examination (GRE) ve Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavlarından birine ait eşdeğeri puana sahip olmaları gerekir.

3. Adayların seçiminde ALES puanına % 50, lisans not ortalamasına % 10, mülakat % 40 ağırlık verilecektir.
Üst Kademeye Geçiş
Mimarlık programı yüksek lisans derecesini başarıyla tamamlayan öğrenciler doktora düzeyinde öğrenim görmek üzere ilgili programlara başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin bu programda dereceyi alabilmesi için;
a)Tezli yüksek lisans programında toplam 120 AKTS iş yükünü sağlaması,
b)Tezli yüksek lisans programında tez sınavında başarılı olması
c)Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması
d)Genel not ortalamasının en az 2,50 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mimarlık yüksek lisans mezunları; mimarlıkla ilgili eğitim ve öğretim kuruluşlarında akademik eleman olarak, özel ve kamu kuruluşlarının projelendirme ve inşaat birimlerinde tasarım, uygulama ve denetim aşamalarında faaliyet gösterebilirler. Ayrıca bağımsız olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Mimarlık Yüksek Lisans Programı'nda sınavlara ilişkin ölçme ve değerlendirmeler "Doğuş Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ve ilgili yönergelerde belirtilen hükümlere göre yapılır.



https://obs.dogus.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4080