TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Türk Dili ve Edebiyatı Lisans
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Yasemin ÇÜRÜK
Program Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Elif TÜRKER
Tarihçe
Program 2017 yılında kurulmuş ve ilk öğrencilerini 2017-2018 akademik yılında almıştır.
Kazanılan Derece
Türk Dili ve Edebiyatı alanında lisans derecesi.
Kabul Koşulları
Genel kabul koşulları uygulanmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans ve Doktora programlarının kabul koşullarını yerine getiren öğrenciler, lisansüstü çalışmalarına devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Türk Dili ve Edebiyatı Lisans programının normal eğitim süresi 8 yarıyıldır. Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin programdaki tüm dersleri alarak üniversitenin ilgili yönetmelikleri uyarınca başarılı olmaları ve genel not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. Türk Dili ve Edebiyatı Lisans eğitimini tamamlamak için 240 AKTS ders alınması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olanlar, liselerdeki en temel derslerden olan Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği yapabilmektedir; bu çerçevede, öğrencilere pedagojik formasyon eğitimi veren üniversitelerimizin sayısı artmaktadır. Liselerde Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerine her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Türk dili ve edebiyatı mezunları, akademik başarılarına bağlı olarak, yine edebiyat fakültelerinde veya eğitim fakültelerinde yüksek lisans eğitimi alarak, üniversite ve enstitülerde okutman, araştırmacı ve akademisyen olarak da istihdam edilmektedirler.
Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden mezun olanlar öğretmenlik dışında yayınevi, gazete ve dergilerde editörlük yapabilmektedirler. Yayın dünyasına elektronik yayıncılığın da geniş yer tutmaya başladığı günümüzde, editörlük alanında geniş bir istihdam söz konusudur. Bu alanda kanunun verdiği yetkiyi haiz kişiler yalnızca Türk dili ve edebiyatı mezunlarıdır.
Dilin ve edebi hayal gücünün etkili kullanımı, reklamcılık ve kurumsal iletişim sektörlerinde büyük önem taşımakta, bu sektörlerde çalışan metin yazarları
ve editörleri arasında edebiyata ve dile hâkim, hikâye anlatımına aşina olmaları nedeniyle edebiyat mezunları tercih edilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Akademik dönem boyunca öğrencilere en az bir ara sınav düzenlenir ve bir final sınavı yapılır. Öğretim elemanı, ödev, proje ve dönem ödevlerini ara sınav olarak değerlendirebilir. Final sınavının not ağırlığı %40’tan az ve %70’tan fazla olamaz. Her dersin değerlendirme sistemi dönemin başında, ders planında ilan edilir.

Daha fazla bilgi için her dersin bilgilerine bakınız.



https://obs.dogus.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=71