SOSYOLOJİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Sosyoloji Lisans
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Programın Amacı:



Sosyoloji disiplini, tarih, siyaset bilimi, antropoloji ve iktisat gibi diğer sosyal bilim dallarından biridir. Sosyoloji, toplumsal değişim ve toplumsal düzen sorunlarına odaklanarak, gözlem mülakat, anket, arşiv incelemesi gibi teknikler ile makro, mezo ve mikro düzeyde bilimsel açıklamalar geliştirir.



Sosyoloji lisans programı bireyin, toplumsal yaşamın gerektirdiği çok yönlü etkileşimlerin doğası, toplumsal kurumların yapısı ve toplumsal değişim mekanizmaları gibi toplumsal fenomenleri, diğer sosyal bilim disiplinlerinden de yararlanarak, ulusal ve küresel analiz düzeylerinde, sosyolojik teori ve kavramlar aracılığıyla eleştirel olarak çözümleyebilmesini hedefler. Sosyoloji lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, sosyolog unvanı alırlar.



Program İçeriği:



Sosyoloji disiplini, yerel, ulusal ve küresel düzeyde gerçekleşen etkileşimler ve değişimlerin doğasını, sosyolojik tahayyül ilkesi ile açıklamaya çalışır. Toplumsal sorunları belirleyerek, bu sorunları çözebilmek için alternatif politika önerileri sunar. Sosyoloji bölümü mezunlarının, toplumsal sorunlara ilişkin eleştirel ve analitik geliştirebilmelerini sağlayacak biçimde düzenlenmiştir. Bu nedenle program içeriği, teorik, nicel ve nitel yöntemler ile birlikte veri analizi konusundaki dersler dikkate alınarak hazırlanmıştır.



Sosyoloji lisans programı kapsamında verilen derslerden bazıları şunlardır: Sosyolojiye Giriş, Sosyoloji Tarihi, Kent ve Kır Sosyolojisi, Sosyal Antropoloji, Nicel ve Nitel Yaklaşımlar, Klasik Sosyoloji Kuramları, Siyaset Sosyolojisi, Çağdaş Sosyoloji Kuramları.


Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Esra KÖTEN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Umut ELDEM
Tarihçe
Sosyoloji Programı 2017 yılında açılmış olup ilk kez 2017-2018 öğretim yılında öğrenci alımına başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Sosyoloji alanında Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
YÖK tarafından kabul edilmiş sınavlar lise mezuniyet sınavları (Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tawjihi vb.) veya son iki yıl içinde girilmiş üniversite giriş sınavı benzeri sınavlar (SAT, EFS vb.), Lise diploması
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimlerini tamamlamaya hak kazanan Türkiye uyruklu öğrenciler, ÖSYM’nin düzenlediği Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) yeterli puanı aldıkları takdirde, üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisansüstü programlarına devam edebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini ilgili Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre başarı ile tamamlayan, GNO 2.00 veya üzeri olan ve programın gerektirdiği en az AKTS’yi sağlayan öğrenciler diploma almaya hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Sosyoloji Bölümü mezunları uzmanlaştıkları konulara bağlı olarak pek çok alanda istihdam edilmektedirler. Mezunlarımız, ilgili devlet kurumlarında (Türkiye İstatistik Kurumu, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü vb.) sosyolog olarak çalışabilirler. Formasyon eğitimi aldıkları takdirde milli eğitimde felsefe grubu öğretmeni olarak çalışabilirler. Araştırma şirketlerinde araştırmacı olarak faaliyet gösterebilirler, sivil toplum örgütlerinde çalışabilirler. Bunun yanında basın-yayın, reklam sektörleri sosyologlar için geniş iş imkanları sunmaktadır. Sosyoloji alanında lisansüstü eğitime devam ettikleri takdirde üniversitelerin sosyoloji bölümlerinde öğretim üyesi olabilir, akademik kariyer yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
(1)Bir yarıyılda her dersten en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Öğretim elemanı; ödev, proje, laboratuar ve benzeri çalışmaları ara sınav olarak değerlendirebilir. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak yapılır. İlgili fakülte/MYO yönetim kurullarının kararı ile sınav sözlü veya sözlü-yazılı olarak da yapılabilir. Yarıyıl başarı notunun verilmesinde tüm sınav sonuçları ve diğer yarıyıl içi çalışmalar dikkate alınır.
(2) Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunun hesaplanmasında, yarıyıl sonu sınavının ağırlığı %40’dan az ve %70’dan fazla olamaz. Yarıyıl içi çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notu üzerindeki ağırlıkları öğrencilere yarıyıl başında duyurulur.



https://obs.dogus.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=73